HTML

Chopperdoki

Üdv! Ezen blog azért jött létre, hogy a motorozással ismerkedők, újrakezdők vagy rutinosabb motorosokat segítse műszaki tanácsokkal.

Archívum

Generátor diagnosztika

Sz.Aladar 2010.02.09. 11:15

Generátor diagnosztka

A generátor szinte minden nagy japán vasban egyforma. Szigetelt csillagpontú, háromfázisú, állandómágneses áramfejlesztő. A külföldi szakirodalom gyakran hívja magneto-nak.
A működésének a lényege az, hogy a forgó állandó mágneses lendkerék a sok kis tekercsben feszültséget indukál, ami alapjáraton, villamos terhelés nélkül (azaz ha nincs rákötve se szabályzó, se fogyasztó) 20-30 V-ot, 4-5000-es fordulatszámon pedig akár 100 V-ot is képes termelni. A fordulatszám függvényében elég széles határok között változik a kimeneti feszültsége, ezért kell feszültségszabályozón keresztül rákötni a motorra. Ha a töltés elégtelen, az akku gyakran lemerül, érdemes közelebbről meglesni.

 

















A generátor, mivel háromfázisú, három vezetékkel kapcsolódik a fesszabályzóhoz. Ezeknek a vezetékeknek a színe rendszerint sárga vagy fehér, de a saját motorod kapcsrajza alapján kideríthető, hogy konkrétan milyen színű vezetékeket kell keresned. Ha kapcsolási rajz nem áll rendelkezésre, meg kell nézni a generátorból jövő vezetékköteget: ha van három egyforma színű, akkor azok a generátor fázisai.

A generátort ki kell mérni, hogy nincs-e testzárlata, azaz hogy nem kúszik-e áram a test felé, ami gyengíti a töltést. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy egy multiméterrel megmérjük az ellenállását. Először a három fázist külön-külön vizsgáljuk.
A multimérer egyik zsinórját az egyik fázisvezetékhez tesszük, a multiméter másik vezetékét pedig a motor testéhez, pl. a motorblokkhoz. A műszernek végtelen nagy ellenállást kell mutatnia, mivel a tekercselés el van szigetelve a testtől. A mérést mindhárom vezetékkel el kell végezni.


Második mérésünk a tekercsek egymás közötti ellenállását vizsgálja. A multi két vezetékét egy-egy fázshoz kötjük és megmérjük a fázisok egymáshoz viszonyított ellenállását. Ha a generátor rendben van, néhány Ohm nagyságrendű ellenállást kell mérnünk, és a fázisok közötti ellenállás értékek között nem lehet nagy eltérés. Pl.: 1-2 fázis: 3,5 Ohm, 1-3 fázis: 3,45 Ohm, 2-3 fázis: 3,4 Ohm. Ha a mért értékek eltérőek, pl. 1-2 fázis között 3 ohm, 2-3 között 1 Ohm, akkor gyanítható, hogy a fázisok között zárlat lépett fel.

Ha a feni két mérést hideg motornál végeztük, ajánlatos ugyanezt üzemmeleg motornál is elvégezni. A szigetelési hibák egy része sajnos csak meleg motornál jön elő és ebbe a csapdába könnyű beleesni.

Ha a generátor jónak tűnik a mérések alapján, érdemes a fesszabályzóra koncentrálni.
 

5 komment

süti beállítások módosítása